Återkommande frågor

HUR TILLKOMMER ERA PRODUKTER?
Många av våra produkter kommer till genom kundkontakter och en önskan om att hitta rätt produkt till ett visst utfodrings- eller hälsobaserat problem.

HUR SKER CHIA DE GRACIAS PRODUKTUTVECKLING?
Många av våra produkter blir till efter önskemål från våra kunder. Vi söker ständigt efter forskningsresultat om naturlig kosthållning till hästar och hundar från olika håll i världen och lyssnar noggrant på de utmaningar som djurägare haft vid utfodringen. På så sätt strävar vi efter att svara på våra kunders behov så bra som möjligt.

TESTAS CHIA DE GRACIA-PRODUKTERNA INNAN DE LÄGGS UT TILL FÖRSÄLJNING?
Alla våra produkter testas i en testgrupp och anpassas efter den feedback vi får innan de lanseras.

Kvaliteten på alla råvaror analyseras för att säkerställa att de är bra och trygga att använda. Till exempel får salmonella inte förekomma i djurfoder. Våra leverantörers certifieringar (ISO 2200, ISO 14001, HACCP, Feed Chain Alliance (FCA), GACP) garanterar att produkterna hanteras korrekt och håller god kvalitet.

VARI BASERAS FUNKTIONEN HOS ÖRTBLANDNINGARNA?
Många örter fungerar som naturliga läkemedel och kunskapen om deras användning baseras på långvarig kunskap, forskning och erfarenhet. Många läkemedel har kommit till oss från växtriket, såsom exempelvis aspirin.

VARFÖR PAKETERAS CHIA DE GRACIAS PRODUKTER I PÅSAR?
Utöver välmående och bra produkter är också miljöaspekten viktig för oss på CdG. Därför packas våra produkter alltid i påsar istället för burkar och hinkar av plast. Vi var först med att införa återförslutbara påfyllnadsfoderpåsar på den finländska marknaden.

Förpackningen av fodret har stor betydelse för dess koldioxidavtryck. När man jämför miljöbelastningen från påsar med plastburkar kan man konstatera att det ryms minst dubbelt så många fullpackade påsar än hinkar i en långtradare. Är förpackningarna tomma, ryms det mer än tre gånger så många påsar än hinkar i en långtradare. Avfallsmängden sett till förpackningsvikten för en tomförpackning blir cirka en tiondel av vad den skulle varit om vi använt oss av hinkar! Med små medel kan vi vara med och påverka!

VARFÖR SKA MAN GE HÄSTEN ELLER HUND NATURFODER?
Ett naturligt hästfoder baseras på växter, örter, frön, bär, träd och buskar, lavar, alger mm från naturen. En häst som strövar fritt i naturen skulle beta upp till flera hundra olika växtarter och därigenom få i sig en väldig mängd olika och mångsidiga näringsämnen. Idag baseras utfodringen av hästar till stor del på odlat hö samt ett fåtal utvalda kraftfodersorter, som så gott som utan undantag behöver kompletteras med olika typer av vitaminer och spårämnen för att uppfylla kroppens absoluta behov. Nuförtiden baseras även beteshagarna oftast på gräsvall. Trots att hästarna allt mer sällan får komma ut på äkta naturbete kan naturbeteshagens mångsidighet ändå delvis kompenseras genom att tillsätta olika slags örter, bär och växtdelar i fodret. Örter och växter berikar den moderna hästens ofta ensidiga kost, ökar salivavsöndringen och stöder matsmältningen.

VARFÖR SKA MAN GE NATURFODER OCH ÖRTER TILL HUNDAR?
Även en hund behöver mångsidig och närande kost. Som köttätare kan hundar lida av bl a brist på fibrer, lös mage eller eksem. Naturens egna örter, växter och bär kompletterar hundens kosthållning och ger stöd åt dess välmående på ett naturligt sätt. Med hundar bör man tänka på att deras matsmältning är ganska kort, varför näringen stannar kvar kortare tid i tarmarna jämfört med hästar. Hårda frön bör därför krossas för att kroppen effektivt ska kunna tillgodogöra sig de viktiga näringsämnena i dem. Jämfört med växtätare är också behovet av exempelvis olika näringsämnen, vitaminer och mineraler annorlunda. Hundar har som köttätare starkare magsyror än djur som äter växtbaserad eller blandad föda.

Till hundar lönar det sig som regel att servera örterna i form av te eller avkok, där själva örterna silats bort. Avkoket kan tillsättas direkt i det övriga fodret.