Organiska spårämnen är också ett miljövänligt alternativ

Organiska spårämnen är också ett miljövänligt alternativ

Den globala klimatförändringen leder till att människor är alltmer intresserade och medvetna om hur deras dagliga handlingar påverkar miljön. Samma gäller för hästägare, när fler och fler ryttare överväger mer miljövänliga alternativ för att driva sina hästliv. Även om det kan tyckas utmanande att uppnå hållbarhet inom hästvärlden, även små saker spelar en stor roll.
 
Hästägare som har sin häst hästar i stall med full service har färre möjligheter att påverka till exempel användningen/återvinningen av gödsel eller undvika överbetning av hästbete. Fodring är dock ett ämne som varje hästägare kan påverka, och med några små val är det möjligt att styra fodringen i en mer miljövänlig riktning.
 
Spårämnen i fodret:
Hästarnas behov av mineraler och spårämnen uppfylls ofta inte enbart med grovfoder. Mineraler utgör cirka 2 % av hästens kost och deras påverkan underskattas ofta. De har dock en avgörande betydelse för olika funktioner i hästens kropp, från utvecklingen av ledbrosk till underhåll av päls eller starka hovar.
 
I hästens matsmältningssystem absorberas merparten av de vitaminer och mineraler som ingår i kosten i tunntarmen och transporteras via blodomloppet för att användas i hela kroppen. Makromineraler eller huvudmineraler, såsom kalcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, klorid och svavel, behövs i större mängder än mikromineraler eller spårämnen, såsom koppar, zink, mangan, järn, selen, kobolt och många fler. Men även om mängdkraven för spårämnen kan vara lägre, är de mycket viktiga för hästars hälsa.
 
Hö och betesgräs innehåller vitaminer och mineraler i varierande mängd beroende på markens kvalitet, hantering, område osv. Hästar behöver ofta tillskott för optimal välbefinnande och hälsa, vilket är anledningen till att helfoder och andra tillskott vanligtvis innehåller mineraler. En tillräcklig mängd mineraler – men inte för mycket – är den bästa lösningen ur miljösynpunkt.
 
Hästen kan inte lagra stora mängder överskottsmineraler i sin kropp, och studier har visat att intag av över 100 % av hästarnas faktiska mineralbehov leder till högre mineralutsöndring (dvs. mineralhaltig gödsel), vilket har betydande miljöpåverkan.
 
Att utfodra hästar med överskottsmineraler är inte bara ekonomiskt slöseri, utan har också en negativ påverkan på miljön. Hästar producerar cirka 50 kilo gödsel per dag. När gödseln blir blöt börjar de utsöndrade mineralerna att lösa sig. Överskottsmineraler löser sig i jorden och kan nå ytvatten eller tränga igenom jordens lager och nå grundvattnet. En annan aspekt av gödsel och mineraler handlar om mikroorganismer i avföringen. Studier har visat att bakterier i gödseln samlar och absorberar vissa av de utsöndrade mineralerna. Att erbjuda mineraler i en form som främjar tillväxten av tarmbakterier bör undersökas mer, eftersom det verkar minska mängden mineraler som tvättas bort i jorden och vattnet.
 
Studier har visat att en ökning av spårämnena i hästars kost också ökar mängden fosfor som tvättas bort från gödseln. Eftersom fosfor är en stor oro för miljön, är det avgörande att mineraler inte bara utfodras i lämpliga mängder, utan också i biologiskt tillgängliga, mer miljövänliga former.
 
Organiska mineraler för hästar
Organiska mineraler definieras som mineraler som är bundna till protein eller aminosyrachelaterande ämnen. Exempel på organiska spårämnen inkluderar Bioplex® zink, koppar, mangan, kobolt och järn samt Sel-Plex® organisk selen. Icke-organiska mineraler å sin sida är bundna till exempelvis karbonat, klorid, sulfat eller oxid.
 
Studier av skillnaderna mellan organiska och oorganiska mineraler i hästarnas kost har visat att organiska mineraler absorberas mer effektivt och är lättare att utnyttja i hästens kropp än sina oorganiska motsvarigheter. Till exempel visade glutathionperoxidas, ett selenberoende antioxidantenzym, ökad aktivitet efter träning hos hästar som utfodrades med organisk selen jämfört med hästar som fick oorganisk selen (i form av natriumselenit). Eftersom organiska mineraler absorberas mer effektivt och behövs i mindre mängd, innebär det också att färre mineraler utsöndras i gödseln och jorden, vilket kan bidra till att skydda miljön.
 
Andra nyligen genomförda studier har visat att tillskott av organiska spårämnen kan bidra till att förbättra indikatorer på brosk och antioxidantaktivitet hos unga växande hästar. Dessutom har studier visat att organiska spårämneskosttillskott kan hjälpa till att upprätthålla hästens optimala hälsa, utveckling och prestation.
 
Som hästägare kan du läsa etiketterna på ditt hästs foder och kosttillskott för att ta reda på om de innehåller näringsämnen i organisk form. Den organiska formen kan identifieras genom namn som ofta innehåller orden "protein", "chelaterad", "aminosyrakomplex" eller "metionin".

Tillbaka till blogg