Vitamintanka din häst på våren! - Chia de Gracia SE

Vitamintanka din häst på våren!

PÅ VÅRVINTERN ÄR NÄRINGSINNEHÅLLET I TORRT HÖ SOM LÄGST

- hur får man in mer omväxling i kosthållningen?

När hösten kommer, dagarna mörknar, det färska gräset vissnar och hästarna vistas alltmer inomhus börjar vitamindepåerna att gradvis sina även hos djuren och motståndskraften att minska.
För att upprätthålla vitamindepåerna bör du ge hästen mycket gröna växtdelar. Med exempelvis maskrosblad, nässlor, svartvinbärsblad och flera andra basväxter som ett omväxlande och berikande inslag i fodret blir det lättare att behålla en god allmänkondition. Även torkade frön, rötter och bär är nyttiga att tugga på och i dem bevaras vitaminerna väl. Bl.a. nypon, rönn, havtorn, tranbär är utmärkta, välsmakande och mångsidiga i sin vitaminsammansättning.

På våren tilltar solskenet så småningom men samtidigt är halten av vitaminer och spårämnen i torkat höfoder som allra lägst. För många djur innebär pälsfällningen en tid av trötthet och nedstämdhet. Till de uppiggande och humörhöjande växterna hör bl.a. rölleka, gullris samt universalörten brännässla. Vårvinterns kosthållning går att berika med hjälp av olika växters gröna blad. Blad från björk, nässla, rölleka, maskrosblad innehåller många vitaminer, men även järn. Öljäst innehåller viktig B-vitaminer. Spårämnen påverkar i hög grad t.ex. till hårets karaktär, och särskilt zink och koppar är av stor betydelse. Extra spårämnen, såsom zink, koppar, mangan och selen, samt B-vitaminer och omega-3-fettsyror rekommenderas speciellt under avfallsperioden. Under våren är det också bra att servera örter som förbättrar upptaget av näringsämnen, såsom vitlök.

På våren börjar stona känna av brunsten och vid behov kan örter mot brunstsymtom komma väl till pass. Bra ät bl.a munjpeppar, dagskapa och hallonblad.

Hästar som är disponerade för allergier (till exempel sommareksem) kan behandlas redan i förväg med växter som höjer motståndskraften, såsom nässla, maskros, svartkummin och hagtorn. Ökad motståndskraft får man även av adaptogena örter (bl.a. ingefära). Höjningen av motståndskraften bör påbörjas i god tid på våren, flera veckor innan symtomen normalt dyker upp. Alla i grunden friska djur bör få större mängder vitaminhaltiga växter då och då under året, särskilt torkade och färska bär, blad, rotsaker, nässlor och vitlök.

För vårvinterns tankning av vitaminer och spårämnen:

- CdG-E: 100% naturligt E-vitamin

- Bär: havtorn, nypon,  rönnbär, tranbär

- Gröna växter: rölleka, nässla, maskrosblad

- Islandslav är ett utmärkt spårämnes- och mineraltillskott

- Rotsaker: rödbeta, morot

- Frön: hampa, chia, pumpafrö

- Spirulina och alger (blåstång)

- Pollengranulat

- Organisk zink, koppar och selen

 

I fällningstider:

- Öljäst, nässla, rölleka, gullris, zink, koppar, selen, omega-fettsyror

 

För motståndskraften:

- Immune Boost

- Havtorn, nässla, vitlök, svartkummin, rönnbär,, pumpafrö, pollen gryn

 

För ston:

- Munkpeppar för utjämning av hormonfunktionerna

- Kamomill för att utjämna & lugna humöret

- Hallonblad & dagsskapa

- Djävulsklo för att lösa muskelspänningar i bäckenbotten

- Citronmeliss, pepparmynta, gullris

Tillbaka till blogg