Varför kliar huden?

Varför kliar huden?

Gnugg? Skav, klåda?

Kliande hud hos hästen kan bero på flera olika saker; bl.a. olika eksem, hudinflammationer, såsom svampinfektioner, atopisk hud, yttre parasiter, en olämplig diet och allergier eller överkänsligheter.

Även ras kan påverka orsakerna för klådan: hos hästar som har mycket och långt hovskägg kan klådan vara en följd av hovskabb. Hos finnhästar, islandshästar och shetlandsponnyer kan orsaken vara sommareksem. På sommaren är det vanligaste skälet just sommareksem och insekter i allmänhet.

Klåda och hudproblem kan även orsakas av hudens uttorkning och/eller brister i fettsyreintaget. Uttorkningen kan synas bl.a. som mjäll eller försämrad päls eller överdriven gnuggning. Allmänt taget blir symptomen för torr hud värre under vintern, huden kan kännas öm eller stram och hos hästar an särskilt i svansroten och mankammen. Även täcken kan leda till att huden torkar ut. I detta fall avdunstar det för mycket fukt från huden, vilket orsakar klåda och mjäll.

Näringsämnen för torr och mjällig hud

Hudkonditionen påverkas av flera olika faktorer i utfodringen: kroppen bör få i sig tillräckligt av de rätta vitaminerna och spårämnena samt fettsyror, som är viktiga för huden.

Vitamin A behövs för cellernas tillväxt och hudhälsans upprätthåll. En bra A-vitaminkälla för hästen är morötter, för hundar lämpar sig bl.a. lever och torsk bra. Även vitamin B och C har en roll i hudens välmående. Det allra viktigaste ”hudvitaminet” är kanske ändå vitamin E, som likt vitamin C är en stark antioxidant och skyddar huden från yttre och inre oxidativ stress. Av spårämnena är de mest relevanta zink och biotin.

De viktigaste omega-fettsyrorna för hudvården är omega-6- och omega-3-fettsyrorna. Andra viktiga fettsyror för huden är bl.a. omega-9-fettsyra som förekommer i svarkummin samt omega-7-fettsyra som fås ur havtorn. De essentiella fettsyrorna är linolsyra (LA) som tillhör omega-6-fettysrorna och alfalinolensyra (ALA) som tillhör omega-3-fettsyrorna. ALA-fettsyror finns i linfrö, chia, hampa och färskt gräs. Däremot finns dessa fettsyror just inte alls kvar i torrt hö. Linolsyra är särskilt betydelsefullt för skyddandet av huden, eftersom brist på LA orsakar olika hudproblem, just såsom uttorkad hud och mjäll. Brist på linolsyra kan även orsaka håravfall samt öka mottagligheten för bakterie- och jästinfektioner. Linolsyra fungerar som en fuktgivande och vårdande fettsyra och hjälper med att försäkra att hudens naturliga skyddsskikt ska hållas intakt även från insidan. Detta förhindrar överdriven fuktavdunstning och därmed även hudens uttorkning. Fettsyror som fås ur växtoljor stöder hudens egna naturliga skyddsmekanism. Fettsyror som utvinns ur fisk har inte denna egenskap. Linolsyra finns rikligt i bland annat spannmål, havre, hampa och hampolja.

Essentiella fettsyror bör djuret få i sin föda, eftersom deras kroppar inte kan producera dem själv. Därför är det viktigt att försäkra sig om att djuret får ett tillräckligt och korrekt balanserat intag av både omega-3- och omega-6-fettsyror.

Brist på essentiella fettsyror har påvisats påverka, förutom hudens kondition, bl.a. nervsystemets funktion. Mängden nyttor med omega-fettsyror för kroppen är faktiskt stor, men en av deras viktigaste och mest utforskade nyttor är att de hämmar infektioner, även på huden. Samtidigt upprätthåller de pälsens välmående och glans.

Studier har påvisat att omega-fettsyror stöder ledernas ämnesomsättning i samband med artros. Hos avelsdjur kan omega-3-fettsyror minska infektionstillstånd i livmodern under dräktigheten, öka follikelstorleken och förbättra äggcellens och embryots livskraft. Hästar som lider av inflammatoriska tarmsystemssjukdomar, metaboliska syndrom eller fång kan också nyttas av ett omega-3-fettsyrekomplement.

Produkter relaterade till ämnet:

CdG ZINK

Naturligt Vitamin E: CdG E

Chiafrön från

Hampkross från

Tillbaka till blogg