Kolik är vanligast under höstens och vinterns kalla frostperioder. Ibland förblir orsaken till koliken okänd, eller så finns det en bakomliggande sjukdom som bidrar. Man kan dock minska risken för kolik med goda vardagliga rutiner, så som rätt utfodring, tillräcklig motion och ett bra vätskeintag.
Hästens matsmältningssystem har utvecklats för att processera små mängder gräsväxter under hela dygnet. I Norden är betesgång möjligt endast en relativt kort del av året och resten av året lever vi i ”innefodringssäsong”, det vill säga att vi utfodrar hästarna med torkat hö i kontrollerade mängder. Hästar får också mindre frivillig motion, vilket stimulerar hästens matsmältningsfuktioner, i paddocken när man jämför med bete i hage. Ofta är koliken relaterad till förändringar i tarmsystemets mikrobflora som i sin tur orsakats av förändringar i utfodringen, och därför uppstår koliker, särskilt gaskoliker, oftare under hösten när hästarna flyttas från betet till paddock.
På vintern är utmaningen ett tillräckligt vätskeintag
På vintern orsakas koliker oftast av att hästen inte druckit tillräckligt. Hästar dricker mindre när vattnet är kallt, vilket ökar risken för förstoppningskolik.
Enligt statistik från Agria1 förekommer koliker som mest i januari-februari. Under denna period registreras tusentals kolikfall i Sverige, medan det årliga antalet koliker i hela landet är cirka 4500. Även enligt finska Pohjola Försäkring2 betalas det under denna period också ut mest ersättningar för fall där hästen fått vård eller i värsta fall måstat avlivats på grund av magsår eller kolik.
Enligt Agrias utredning är de största kolikorsakarna en minskning i motion och otillräckligt vattenintag på grund av begränsad tillgång till vatten. För att undvika vinterkoliker är det viktigt att hästarna har konstant tillgång till rent, icke-fruset vatten – också i paddocken. Hästarna dricker mer ifall vattnet är ljummet istället för iskallt. Ett värmt eller isolerat vattenkar kan därmed vara en lösning för att undvika att vattnet fryser.
”Hästar dricker mer när de har tillgång fräscht och ljummet vatten, helst hela tiden. Ett minskat vätskeintag är en betydande riskfaktor för kolik”, berättar veterinär Anette Graf.
Vattnets temperatur påverkar hästens vattenintag vid kallt väder. I en studie som utfördes i USA3 hade ponnyn tillgång till vatten i antingen uppvärmbara vattenkar (vattnets genomsnittstemperatur +19°C) eller kar, där vattnets temperatur var nära fryspunkten (vattnets genomsnittstemperatur kring 0°C). Studien utfördes under januari månad, då lufttemperaturen låg mellan -20°C och +5°C. Studien visade att ponnyna drack cirka 40% mer i dygnet av de uppvärmda vattnet än vattnet vars temperatur var nära fryspunkten. Dessutom drack ponnyna i genomsnitt 38% mer ifall man tillsatte varmt vatten två gånger per dag i deras vattenkar än ifall de endast hade tillgång till cirka 0-gradigt vatten. Man märkte att ponnyna drack som mest under en 3-timmars period efter utfodring oberoende om vattnet var varmt eller kalt. Baserat på denna studie lönar det sig att installera uppvärmbara vattenkar i vinterpaddockarna eller erbjuda hästarna varmt vatten så snabbt som möjligt efter utfodring för att öka hästarnas vätskeintag vid kallt väder.
Innomhus är hinkar ett bra alternativ, eftersom de underlättar kontrollen av hästens vätskeintag. Dessutom är olika slags mash och blötläggbara foder ett bra sätt att öka vätskeintaget. En häst i vila bör dricka cirka fem liter vatten per 100 kg kroppsvikt per dag. Därmed borde en häst som väger 500 kg dricka 50 liter vatten per dag. Vätskebehovet påverkas bl.a. av mängden motion och dess intensitet, hästens storlek och fodrets torrsubstanshalt.
Så här minskar du risken:
· Regelbundna fodringstider
· Fodring ofta med små mängder
· Fodring i förhållande till ansträngningsnivån
· Fodringsförändringar som görs långsamt
· Hygieniska foder
· Daglig motion
· Tillräckligt vätskeintag med konstant tillgång till vatten
· Avmaskning och regelbunden tandvård främjar hästens välmående och minskar störningar i matsmältningskanalen
Lähteet:
1 Agria, Varning för kolik i januari!
2 OP Media https://www.op-media.fi/omat-rahat/hevosille-sattuvat-vahingot-ovat-kalliita/
3 Kristulan et al. (1994)