Örter och dosering till hundar - Chia de Gracia SE

Örter och dosering till hundar

ÖRTER FÖR HUNDAR - CHIA DE GRACIA

Även om hundar är köttätare behöver de också ha annan näring utöver rent kött. Hundar behöver vitaminer, precis som människor, samt goda fettsyror och spårämnen för att hålla sig friska och energiska.

Särskild hundar på råutfodring behöver också stöd för matsmältningen.

Genom att tillsätta exempelvis örter, bär, frön eller rotsaker till fodret, kan du få mer mångsidighet i näringsintaget och förbättra till exempel magens funktion helt naturligt utan tillsatser.

Hos äldre hundar förekommer även krämpor och besvär som går att lindra genom kosten. Även aktivt rörliga hundar behöver ofta vård för bl a leder och bindväv. Avelsdjur har sina egna behov.

Särskilt rotsaker, bär och frön kan enkelt och tryggt ge din hund en mer mångsidig näring.

Örterna är avsedda för att göra näringsintaget mer mångsidigt samt ge stöd åt och aktivera kroppens egna naturliga funktioner. Örterna är inte avsedda som ersättning för mediciner.

Hur mycket som är en lagom dos beror på hundens storlek och dess känslighet för örternas verkningar. Det har även betydelse vilken del av växten som används.

Börja därför alltid med att ge nya örter i små portioner för att sedan höja dosen successivt. De rekommenderade doserna bygger på genomsnittsvärden. Du hittar rätt dosering genom att försiktigt testa dig fram samtidigt som du observerar reaktionen hos din hund.

När du använder örter i kosten är det bra att komma ihåg att hundens matsmältning är kort och snabb. Därför smälter örterna dåligt, varför vi rekommenderar att ge dem i form av silat te utblandad i det övriga fodret.

En allmänt lagom dos för en människa är cirka 1–2 teskedar / 2,5 dl hett vatten. Doseringen till hunden kan du beräkna som att dosen till en hund på 75 kg motsvarar den för en människa. En hund på 40 kg ska då ha en halv dos, en hund på 20 kg en fjärdedels dos medan en hund som väger 10 kg bör få en åttondels dos av den genomsnittliga dosen för en människa.

Så tillreder du örtte till din hund: 

Häll 2,5 dl kokhett vatten över örterna (1–2 tsk) och låt dra i cirka 15 minuter under lock.

Finfördelade bär kan du tillsätta fodret som de är medan torkade bär och torkade rotsaksbitar och -spån lämpligen blötläggs i vatten först för att göra dem mjuka. Frön bör du i regel servera krossade för att deras näringsämnen ska hinna tas upp av hundens korta matsmältningssystem.

Du kommer väl ihåg att örter som regel inte rekommenderas till dräktiga djur. Du bör även kontrollera produktens lämplighet innan du ger den till valpar eller ungar!

Tillbaka till blogg