En hund får både näringsämnen och energi via kosten. Behovet varierar mellan olika individer och påverkas självklart av hundens ålder, men även av dess storlek, aktiviteter och användningsändamål. En brukshund som rör sig mycket har andra behov än en liten valp eller en hund som kommit en bit upp i åldrarna.
Torrfoder för hundar är utvecklade för att utgöra en komplett måltid men vid behov kan de kompletteras med olika alternativ. En del hundägare vill ge sina hundar hemlagad mat medan andra ser sig som svurna anhängare av råfoder. För de två sistnämnda typerna av hundägare blir det extra viktigt att se till att hunden får i sig tillräckligt med viktiga näringsämnen, såsom vitaminer och mineraler.
Behovet av kosttillskott kan öka på grund av ålder, fysisk belastning eller sjukdomar. För utställningshundar är det viktigt med bl.a. en blank och fin päls medan en brukshund behöver ha energi och optimal motion. Att upprätthålla det allmänna välmåendet och hälsan är viktigt för alla.
En hälsosam hud och päls går exempelvis att understödja med fodertillskott som innehåller fettsyror. För att underlätta pälsfällningen kan man ge B-vitaminer, som effektivt tas upp från öljäst. Muskel- och ledhälsan kan stödas genom tillskott av bl.a. E-vitamin, MSM, glukosamin, kondroitin och nypon.
Vilka vitaminer och mineraler har hunden behov av?
Vitaminer delas upp i fettlösliga och vattenlösliga. De fettlösliga A-, D-, E- och K-vitaminerna lagras i kroppen och därför behöver dessa inte ges dagligen.
B- och C-vitamin är vattenlösliga och kan inte lagras i kroppen, med undantag av B12-vitamin. När det gäller vattenlösliga vitaminer finns ingen överdoseringsrisk. Hos en normal, frisk hund produceras B- och C-vitaminer i kroppen men påfrestningar och olika slags sjukdomar kan öka behovet av dem.
Behovet av B-vitamin och fettlösligt E-vitamin ökar hos växande eller dräktiga djur, samt som en följd av hård fysisk belastning. C-vitamin är en kraftfull antioxidant som förstärker upptaget av andra vitaminer och mineraler samt stöder kroppens motståndskraft. Det hjälper också till att förebygga hjärtsjukdomar och fungerar stödjande när det gäller tändernas, tandköttets, benstommens och ledernas utveckling.
A-vitamin hjälper till att bygga upp och underhålla mjukvävnader och ben. Av A-vitamin tillverkas de nödvändiga pigmenten som behövs för att bilda ögats näthinna. Ett viktigt vitamin för synförmågan och fruktbarheten. Karoten är ett förstadium till A-vitamin och finns i bl.a. morötter, rönnbär, rölleka, maskrosblad och havtorn. Havtorn är en veritabel vitaminbomb, eftersom den innehåller samtliga vitaminer utom D-vitamin.
B-vitamin är nödvändigt för att hunden ska kunna upprätthålla en normal kroppsfunktion samt för dess ämnesomsättning och energiproduktion. Genom öljäst fås ett enkelt tillskott av de olika B-vitaminerna och det innehåller även krom samt olika jästsorter som är nyttiga för tarmsystemet. Även pollen innehåller rikligt med B-vitaminer, samt flera andra vitaminer.
D-vitamin påverkar bl.a. kroppens ämnesomsättning. Brist på D-vitamin orsakar störningar i omsättningen av kalcium- och fosfor, vilket kan visa sig i form av t.ex. stressfrakturer eller missbildningar i benstommen. Islandslav innehåller ergosterol, som är ett förstadium till D-vitamin.
E-vitamin är en kraftfull antioxidant som är särskilt viktig då fetthalten i fodret ökar. E-vitamintillskott är också viktigt för hundar som hamnar i stressituationer och utsätts för hård belastning, samt för avelstikar under dräktigheten och amningen. E-vitamin skyddar hundens muskulatur från oxidering och motverkar därigenom muskelskador. Undersökningar visar att naturligt E-vitamin tas upp 1,5 gånger bättre än syntetiskt och därför behövs naturligt E-vitamin endast i små mängder. E-vitamin rekommenderas i små doser dagligen så att kroppens E-vitaminnivåer hålls konstanta.
Olika tillskott för olika behov
Hundar med hud- och pälsproblem kan bli hjälpta av tillskott av zink eller omegafettsyra. Omegafettsyror finns i bl.a. linolja, hampolja, chia och hampa. Omegafettsyror upprätthåller även hundens kroppsliga motståndskraft och stöder den normala funktionen hos nervsystem, ögon, hjärta och blodkärl.
Många tarmproblem kan avhjälpas med B-vitaminer, som finns i riklig mängd i öljäst. B-gruppens vitaminer kan även vara till hjälp mot svårläkta sår. Den verkliga läkeörten när det gäller hud och sår är dock ringblomma.
Hos en åldrande hund minskar kroppens motståndskraft samtidigt som matsmältningssystemet inte längre tar upp näringsämnen lika effektivt som hos en yngre hund. Mångsidiga, naturliga näringsämnen är en trygg källa när det gäller att få i sig tillräckliga mängder vitaminer och mineraler, även för gamla hundar. Att ta hand om ledernas och muskulaturens hälsa är viktigt i hundens alla levnadsskeden men betydelsen förstärks hos äldre hundar. Till de ledvårdande produkterna hör bl.a. glukosamin, kondroitin, ingefära, msm, msm-ingefära, gurkmeja, nypon och djävulsklo, boswellia serrata, Joint Buddy, Joint Force Curcumin + Ha samt Joint Force Gluco. MSM och nypon innehåller svavel, som återfinns i de proteiner som bygger upp kroppens leder och brosk. MSM används även för att minska olika besvär från stöd- och rörelsevävnaderna samt mot muskelstelhet. Glukosamin och kondroitin finns naturligt i kroppen men mängderna avtar med åldern och i samband med exempelvis artros. Forskning har visat att de har en betydande effekt på ledernas fortsatta hälsa.
Det vanligaste kosttillskottet mot urinvägsproblem är tranbär. Urinvägarna kan också sköljas rena med hjälp av nässlor, gullris och havtorn, som är både diuretiska och/eller C-vitaminrika.
Lättidentifierade tecken på bristsymptom är bl.a. olika slags hud- och pälsproblem, brist på behåring kring ögonen, viktnedgång, trötthet eller dåliga klor.
Hundfoder innehåller oftast tillräckliga mängder kalcium. Om hunden däremot äter hemlagat eller råfoder, kan kalciumbehovet täckas med hjälp av kalciumpreparat. Särskilt för unga och växande hundar är det viktigt att trygga kalciumtillgången. Unga hundar och brukshundar har också ett ökat behov av E-vitamin. Hos vuxna hundar ökar kalciumbehovet vid hård belastning samt under dräktighet och amning. Hård belastning ökar även behovet av selen, kalium, magnesium och natrium. Blåstång innehåller bl.a. kalium och jod. Faktum är att forskare har hittat upp till 70 olika mineral- och spårämnen i blåstång! Alger används också för att motverka uppkomsten av plack och tandsten. Dåliga klor kan skvallra om brist på kalium eller kisel, som fås från kiselgur. Kiselgur kan också hjälpa till vid behandlingen av diastemer.
När det gäller dåliga järnvärden, avmagring, anemi, trötthet eller andra bristtillstånd är den anspråkslösa brännässlan en favorit som innehåller både naturlig folsyra och C-vitamin. Båda ökar upptaget av järn. Nässlor varken retar magen eller förorsakar diarré, såsom en del industriella järntillsatser gör.
Stress ökar kroppens behov av vitaminer och antioxidanter. Om hunden är lättstressad bör du se till att den får i sig tillräckligt med skyddande näringsämnen. Särskilt E-vitamin skyddar kroppen från stress, liksom andra vitaminrika ingredienser såsom havtorn, nässla, blåstång, nypon och andra bär.
Mot hormonsvängningar kan munkpeppar vara till hjälp. Det kan hjälpa mot oregelbunden eller besvärlig brunst, eller lindra bråkigt beteende hos hanhundar. Löpning, skendräktighet och dräktighet sliter på hundens kropp, både direkt fysiskt och indirekt genom stress. För dräktiga hundar är E-vitamintillgången viktig. När en tik löper leder det sipprande blodet bl.a. till förlust av järn, vilken kan ersättas med nässlor. En hanhund som stressats av en löpande tik kan också må bra av ett multivitamintillskott i form av havtorn, nypon eller nässla.
Utöver vitaminer, mineraler och spårämnen är det bra att även se till att ge hunden tillräckligt med fettsyror. Oljor är nödvändiga bl.a. för upptaget av fettlösliga vitaminer och fungerar som ett mångsidigt stöd för hälsan, huden och pälsen hos ditt djur.