Ledbesvär är ett vanligt problem hos hästar - Chia de Gracia SE

Ledbesvär är ett vanligt problem hos hästar

LEDERNA ÄR VIKTIGA!

Att ha friska och uthålliga leder är något ytterst viktigt för alla hästar, oavsett vad hästen används till. Cirka 60 procent av alla sjukdomar i stödvävnaderna och rörelseorganen orsakas av ledbesvär.

En ledinflammation kan vara antingen belastnings- eller inflammationsrelaterad. En belastningsrelaterad ledinflammation beror oftast på något slags ledskada (hårt slag, brott eller bristning). En ledinflammation kan även orsakas av överbelastning eller felbelastning av leden.

Ledinflammationer orsakade av bakterier kan exempelvis bero på ett sår i leden, en osteriliserad ledinjektion eller någon utvändig inflammation i leden. Symtom på ledinflammation är bl a minskad prestationsförmåga, haltande gång, stelhet, svullnad och/eller febriga leder. Leden kan utifrån kännas fylld på grund av den ökade mängden ledvätska. Svullnad i mjukvävnaderna kring leden, begränsad rörelseförmåga och ovilja att böja leden är andra vanliga symtom. En begynnande inflammation kan vara svår att upptäcka och ännu svårare att lokalisera. Den kan orsaka diffusa symtom såsom kast med huvudet, muskelstelhet på motsatta sidan av kroppen, snedhet, gnisslande med tänderna och ovilja mot att röra sig eller exempelvis plötslig vägran inför ett hinder.

Artros har ofta sitt upphov i en ledinflammation och ledinflammationen kan i sin tur vara en följdsjukdom av någon annan inflammation i kroppen. Därför är en god motståndskraft hos din häst viktig även när det gäller ledinflammationer, varför ordinerade medicinkurer alltid bör följas och inflammationer behandlas färdigt.

Artros börjar med att det släta och hala brosket inuti leden blir skadat. När brosket slits blir det skörare och tunnare och det kan uppstå små förslitningar, urgröpningar och sprickor som knastrar när leden rörs. I takt med att artrosen fortskrider, nöts brosket helt och hållet bort från ledytorna och benet därunder hårdnar. Skadan kan alltså även uppstå genom förslitningsskador orsakade av ålder eller hård träning och leder till att ledens inre delar bryts ner och utvecklingen av artros startar. Om hästen diagnosticeras med artros, innebär det att leden är permanent skadad och behandlingen går ut på att lindra smärta, förhindra att nya inflammationer uppstår eller att inflammationen sprider sig samt att underlätta rörelseförmågan. Risken för artros ökar om muskelstyrkan är svag, benen har en felaktig ställning och därmed förknippad belastning, övervikt, felaktig och dåligt underbyggd träning, olyckor, felaktig skoning, ålder, felaktig inflammationshämmande utfodring mm.

Brosket på ledytorna får normalt sin näring via ledvätskan, som pumpas in i leden då den rör sig. Rörelsen förser med andra ord lederna med näring, och därför är stillastående det allra sämsta alternativet för hästar med ledbesvär. En orörlig led torkar och förtvinar. Därför utgör en jämn och lugn rörelse inom smärtgränsen den bästa behandlingen för leden. Rörelse underhåller samtidigt muskelstyrkan och funktionsdugligheten hos hästen och kan även lindra den smärta och värk som orsakas av mild artros.

Så utfodrar du en häst med ledbesvär

Med grundläggande och bra örter såsom nyponhavtorn, ramslök, maskros, nässla, röllekamm kan du upprätthålla hästens eget immunförsvar.

Målet med att ge rätt sorts foder är också att effektivisera ämnesomsättningen i området kring leden, minska inflammationen, se till att ledbrosket får rätt sorts näring samt avlägsna befintlig smärta. En korrekt sammansatt örtdiet verkar aktiverande på njurarna och ämnesomsättningen och minskar också mängden vätska som orsakar svullnad och värk i lederna. Med rätt sorts örter kan du också rena och minska mängden bakterier i kroppen, varvid färre bakterier vandrar ut i lederna. På så vis kan du underlätta för ledinflammationen att läkas och med utvald näring minska den artrosrelaterade smärtan.

Ledernas ämnesomsättning går att påverka bl a med kamomill,nässla, selleri, nypon(obs - fröna är väsentliga!), mariatistelkardborrerotröllekamaskrosrotringblomma och kronärtskocka, som alla bl a innehåller för ledbrosket viktiga mineraler samt dessutom renar kroppen. Många örter innehåller naturliga former av kisel  (kiselgur) och svavel (MSM), som är nyttigt för lederna och ger en bra hjälp vid behandlingen. De utgör också viktiga byggstenar för lederna. Multifunktionella aminosyror och omegafettsyror av god kvalitet utgör också nyttiga näringsämnen för lederna. Ett högt innehåll av omegafettsyror hjälper bl a till att minska mängden inflammationer i kroppen. En viktig aminosyra för lederna är cystein, som finns i bl a ingefära. Ingefära ökar dessutom ämnesomsättningen samt driver ut vätska och kan användas i kurform tillsammans med bl a gurkmeja och lakritsrot. Det är också viktigt att inte glömma att tillföra tillräckligt med C-vitamin, eftersom C-vitamin ökar upptaget av MSM/svavel. Smärtan kan lindras med hjälp av olika örter såsom älggräsnyponboswellia serratadjävulsklovide och gullris. Även gurkmeja har konstaterats ha en bra, lindrande effekt på inflammations- och smärttillstånd i lederna tack vare sina kortisonlika verkningar. Med en ledsjuk häst bör du också vara noga med vikten. Extra kilon ger i onödan upphov till extra påfrestningar på lederna.

Lederna kan även behandlas med läkemedel av olika slag:

  • Tildren, Bonefos-preparat: lugnar förändringar i benstommen. Verkar i upp till 6—9 mån
  • Cartrophen och Adequanin ger byggstenar till ledbrosket
  • Hilon/hyaluronsyra: förbättrar smörjningen av lederna och ökar mängden ledvätska i t ex hasen
  • Kortison: bromsar alltför stor effekt/spridning av inflammationsenzymer
  • DMSO förhindrar effekten av inflammationsenzymer

eller genom fysisk behandling såsom Shock Wave, el- och laserbehandlingar, magnetbehandling, kylomslag och massage.

Här hittar du våra ledprodukter:

Tillbaka till blogg