Hur utfodrar man hästen under pälsbytet?

Hur utfodrar man hästen under pälsbytet?

I regioner med tempererade och kalla klimat, som i Sverige och de andra nordiska länderna, förnyar hästen sin päls säsongsvis – en gång på hösten och ytterligare en gång på våren. Många hästägare märker början på det vårliga pälsbytet redan i februari-mars bl.a. på sina håriga ärmar och muddar. Säsongen för pälsbytet varar ofta långt in i april. På hösten varar pälsbytessäsongen från augusti till november. Vissa hästar påbörjar bytet tidigare än andra, beroende bl.a. på hur snabbt pälsen byts och växer, hästens ras, ålder samt dess närings- och hälsotillstånd.

Hos äldre hästar kan pälsbytet vara långsammare, till exempel på grund av hormonella eller hälsoskäl, såsom Cushings syndrom. Pälsbytet kräver rejält med energi och resurser av hästens kropp och det kan påverka hästar i alla åldrar. En glänsande päls går ofta hand i hand med en frisk, välmående och väl utfodrad häst och därför beaktas ofta kvaliteten på hästens päls som en mätare på hästens helhetliga välmående och hälsotillstånd.

Ljus och temperatur påverkar pälsbytet

Längden på dagen och därmed mängden ljus påverkar hästens hormonaktivitet och på så sätt även pälsbytet. Utöver ljuset har även temperaturen en roll. Melatonin, som även kallas mörkerhormon, ger hästen signal på hösten att det är dags att börja växa ut vinterpälsen. Ljusreceptorerna i hästens ögon märker förändringarna i längden på dagen och skickar signaler till hjärnan. När dagslängden förkortas ökar såväl melatoninproduktionen som pälsutväxten. Mest aktiv är pälsutväxten på hösten, när mängden ljus minskar och vädret blir kyligare. På våren ersätts melatoninet av prolaktin, som följd av vilket vinterpälsen börjar falla av och bytas ut mot en lättare sommarpäls. Vanligtvis börjar pälsavfallet först från magen och sidorna av hästen.

Från hårsäck till päls

Hästens päls består av keratinprotein. Tillväxten av hästens hår delas in i tre olika skeden. Först kommer den aktiva hårtillväxten, då själva håret formas. I hårroten formas en liten början på ett hår, som sedan växer i längd. Den följande fasen är kort, då saktar tillväxten på håret in och håret ”slutförs”. I det sista skedet tar tillväxten helt av och blodcirkulationen till hårsäcken avtar. Håren hålls fast i huden tills nya hår trycker ut de gamla i samband med följande pälsbyte. Hästens pälsbyte kan påskyndas mekaniskt genom att borsta den, vilket ökar blodcirkulationen till huden och hårsäckarna och därmed också pälsens näringstillförsel.

Pälsbytet kräver resurser

Hästen använder mycket resurser för att växa sig en helt ny päls. Samma process gäller även klippta hästar och deras tillväxt av en ny päls. Mängden och kvaliteten på hästens utfodring påverkar hårens struktur, utseende och färg. Pälsbytet och -utväxten utgör alltid en hård belastning på hästens kropp och kan påverka bl.a. hästens immunförsvar. Därför är det bra att erbjuda hästen kompletteringsfoder för att stöda utväxten av den nya pälsen under pälsbytessäsongen.

Näring för hud och päls

Hemligheten bakom en vacker päls kommer inifrån, och kan därmed påverkas i stor grad genom utfodringen. Hästens utfodring borde innehålla tillräckligt med grovfoder, goda fibrer för matsmältningen samt ofta någon slags komplett eller kompletteringsfoder för att fylla närings- och energibehovet. En tillräcklig tillförsel av fibrer påverkar hästens förmåga att producera B-vitamin och biotin, som påverkar pälsbytet.

Spårämnen, vitaminer samt fettsyror har en betydande roll för pälskvaliteten och pälsens tillväxt. Ett tillägg på olja i utfodringen är ett sätt att få lyster till pälsen och öka hudens välmående. Oljorna ökar talgkörtlarnas utsöndring i huden och därmed även mängden talg i pälsen, vilket ökar dess glans. Hästens kropp kan lagra spårämnen, som den sen kan utnyttja under pälsbytet, när spårämnesbehovet växer. Under pälsbytet rekommenderas en tillsats på extra spårämnen, såsom zink, koppar och selen, samt B-vitaminer och omega-3-fettsyror.

Till exempel zink och koppar har en viktig betydelse för färgen och strukturen av hästens pälshår. Att pälsen och taglet tappar sin färg eller att pälskvaliteten försämras kan berätta om brister på dessa spårämnen. Det lönar sig att tanka B-vitamin under pälsbytet, eftersom tjocktarmens egna B-vitaminproduktion inte alltid hinner med för att fylla pälsbytets behov. B-vitaminer behövs för de hudceller ur vilka pälsen växer, men även för transporten av näringsämnen in i håren. Alla de B-vitaminer som hästen behöver för pälsbytet återfinns i öljäst. Hos visa hästar kan pälsbytet orsaka trötthet, då pälsbytet ökar energi- och näringsbehovet, och omega-fettsyror är nyttiga även för detta syfte.

 

Relaterade produkter:

CdG Minerals

CdG Zinc + Copper 

Hampfröolja

CdG Flax: linfröolja 1 l

Öljäst 1 kg

Visa fler produkter

Tillbaka till blogg