Hästens viktiga spårämnen zink och koppar har mångfaldig påverkan

Hästens viktiga spårämnen zink och koppar har mångfaldig påverkan

Man har ganska bra insett hur viktiga zink och koppar är i utfordringen hos avelsston och unghästar. Koppar har en viktig roll i uppbyggandet av broskvävnad och kopparbrist kan spela sig egen roll i unga hästars ortopediska utvecklingsstörningar. Zink i sin tur är känt för sin viktiga roll i epitelets, d.v.s. ytlagrens, förnyelse. Användningen av zink och koppar i rätt förhållande till varandra kan förebygga utvecklingsstörningar och lindra symptom vid olika ortopediska sjukdomar särskilt hos unghästar. På senaste tid har man fått ny information om betydelsen av dessa ämnen för hästens välmående. I och med den ökade mängden information har man börjat fästa mer uppmärksamhet vid intaget av zink och koppar också hos vuxna hästar.

Zink och koppar har flera olika nyttiga egenskaper:

  1. Antioxidantskydd: både koppar och zink finns i ett viktigt antioxidantenzym som bl.a. skyddar mot tidigt åldrande och stöder friska vävnader och celler. Hästar i intensiv träning producerar mera skadliga oxidanter i sin kropp och kan därmed dra nytta av extra antioxidanter (1). I en studie fick intensivt tränade fullblodshästar ett fodertillskott på zink och koppar, vilket förbättrade hästarnas antioxidantkapacitet under träningsperioden (2). I allmänhet har äldre hästar lägre nivåer av antioxidantenzymer och kan därmed dra nytta av zinktillskott.
  2. Hovhälsa: en korrekt balans mellan zink och koppar stöder syntesen av keratin, som är hovmaterialets huvudsakliga protein. Keratin påverkar hovstrukturens styrka. Hästar som får i sig tillräckligt med zink oh koppar i utfodringen löper lägre risk att utveckla bärrandsröta (3).
  3. Immunfunktion: Zink hjälper immuncellerna att reagera på infektioner. När en infektion upptäcks, sjunker zinknivåerna i blodet då immuncellerna och levern tar mineralet i bruk. Man har påvisat en tillfälligt nedsatt zinknivå i blodet under infektionstillstånd hos hästar som lider av feber och cellulit (4).
  4. Hudhälsa: brist på zink kan orsaka hudabnormiteter, till exempel att sår läks långsammare. Detta kan bero på ett försvagat immunförsvar. Hästar som inte får i sig tillräckligt med zink i fodret är mer benägna att insjukna i mugg och strålröta, som orsakas av överväxt av bakterier på huden, särskilt i fuktiga förhållanden. Ett tillräckligt zinkinnehåll i utfodringen stöder en välmående och frisk hud samt pälsens kvalitet och glans.
  5. Insulinnivåer och insulinkänslighet: brist på zink i kroppen kan leda till nedsatta insulinnivåer och försvagad glukostolerans samt ökad insulinresistens. Zink påverkar bukspottskörtelns insulinutsöndring och försäkrar att rätt mängd insulin frigörs i blodet för att kontrollera blodsockernivåerna (5,6). Ofta ger man zink till hästar med rubbningar i ämnesomsättningen, eftersom det stöder blodsockernivåerna genom att förbättra insulinsensitiviteten och öka antioxidantnivåerna, som ofta är bristfälliga hos hästar som lider av EMS eller Cushing syndrom.
  6. Ledernas hälsa: zink behövs i kroppen för att producera kollagenprotein. Kroppens leder och senor består till största del av kollagen och det krävs också för bildandet av brosk. I en studie gav man ett tillskott som innehöll koppar, zink, kobolt och mangan i antingen organisk eller oorganisk form till hästar i måttligt arbete. Efter 12 veckor hade hästarna som utfodrats med organiska mineraler högre nivåer av markörämnen för kollagenproduktion i blodet. Detta kan hjälpa dem att orka bättre samt minska slitning på lederna (7). Studien i fråga tyder förutom på dessa mineralers viktighet även på att organiska mineralämnen stöder kollagenproduktionen mer effektivt än oorganiska mineraler.
  7. Pälskvalitet: Zink bidrar till produktionen av keratin som är ett viktigt protein för pälsen och dess struktur. I en studie som utfördes på hästar som getts ett tillskott av zink och koppar i organisk form fann man starkare och mer elastiska hårfibrer än hos hästar som fått oorganiska former av dessa mineralämnen (8). Zink påverkar också hudens och pälsens färg, eftersom den påverkar produktionen av melanin. Ifall hästen har en lysterlös eller blekt päls kan den lida av brist av zink eller koppar. Bristen syns särskilt hos hästar med rödtonad eller svart päls, eftersom de behöver melanin för att bilda den mörka färgen. För att hästen ska kunna producera en glänsande och välmående päls bör den få zink och koppar i utfodringen i ett 4:1 förhållande. Zink och koppar är viktiga ämnen för hästen under vårens och höstens pälsutbytessäsonger, eftersom bildandet av den nya pälsen alltid är en stor ansträngning för hästen.
  8. Överskott av järn: hästar som får i sig ett överskott av järn genom fodret löper större risk att insjukna i olika slags hovproblem, leversjukdomar och insulinresistens. Ett överskott av järn i dieten kan påverka upptaget av zink och koppar, vilket i sin tur kan orsaka bl.a. anemi och ämnesomsättningsrubbningar. Hästar som äter foder rikt på järn kan ges ett tillskott på koppar och zink, vilket kan hjälpa att balansera mineralämnesförhållandena och förebygga oönskade hälsoproblem. Hästens dagliga behov av järn är cirka 400 mg, zink cirka 500 mg och koppar cirka 125 mg.
  9. Aptit: Brist på zink kan orsaka nedsatt aptit, viktnedgång och försvagad tillväxt. Hos föl med allvarlig zinkbrist har man också påvisat nedsatt aptit och långsam tillväxt (9). Ett tillräckligt intag av zink kan stöda en normal aptit och hälsosam viktuppgång.

Hästen mister både koppar och zink från kroppen när de svettas: koppar i mindre men zink i större mängder. För hästar i tungt arbete som svettas mycket kan denna mängd vara betydande och bör ersättas genom fodret. Det är särskilt viktigt att bjuda på ersättningsmineraler och salter till tävlingshästar, eftersom brist på dessa kan påverka orken och prestationsförmågan hos dem.

CDG ZINC & COPPER 395 SEK

CDG COPPER 370 SEK

CDG ZINC 370 SEK

 

Källor:

Marreiro, DN et al. Zinc and Oxidative Stress: Current Mechanisms. Antioxidants. 2017.

De Moffarts, B et al. Effect of oral antioxidant supplementation on blood antioxidant status in trained thoroughbred horses. The Vet J. 2005.

Higami, A. Occurence of white line disease in performance horses fed on low-zinc and low-copper diets. J Equine Sci. 1999.

Murase, H et al. Serum Zinc Levels and Their Relationship with Diseases in Racehorses. Int Med. 2012.

Cruz, KJC et al. The Effect of Zinc Supplementation on Insulin Resistance in Obese Subjects: a Systematic Review. Biol Trace Elem Res. 2016.

Chausmer, Arthur B. Zinc, Insulin and Diabetes. J Am Col Nutr. 1998.

Dickson, Emily C. Effect of Complexed Trace Mineral Supplementation on Joint Health in Young, Exercising Horses. Texas A&M Univ Lib. 2018.

Malgorzata, K et al. Effect of diet on mechanical properties of horse’s hair. Acta Bioeng Biomech. 2009.

Baltaci, KA and Mogulkoc, R. Leptin and zinc relation: In regulation of food intake and immunity. Ind J Endo Met. 2012.

Tillbaka till blogg