Får din häst tillräckligt med omegafettsyror?

Får din häst tillräckligt med omegafettsyror?

Får din djurkompis i sig tillräckligt med omegafettsyror?

Omegafettsyror stöder hälsan hos din häst på många olika sätt. De dämpar inflammationer och sköter om välmåendet i bl.a. lederna, tarmsystemet, andningsvägarna och huden. Men vilka omegafettsyror behöver din djurkompis få i sig och var hittar man dem?

Vilka hälsoeffekter har egentligen omega?

En häst behöver få i sig fett via fodret för att underlätta upptaget av fettlösliga vitaminer och för att få i sig essentiella fettsyror, som hästen inte själv kan producera i tillräckliga mängder.

De livsviktiga omegafettsyrorna gör nytta på väldigt många olika sätt. De fungerar hälsostödjande för hela kroppen. En av de viktigaste och mest utforskade hälsofördelarna handlar om deras förmåga att dämpa inflammationer. Omega-3-fettsyror kan göra nytta vid behandling av till exempel artros och hälta. I flera undersökningar har man påvisat att förekomsten av inflammatoriska ämnen i ledvätskan är lägre hos hästar i olika åldrar, som fått omega-3-fettsyror tillsatta i fodret, jämfört med en kontrollgrupp. Det kan tyda på att ett tillskott av omega-3-fettsyror i kosten både kan förebygga belastningsrelaterat, inflammationsrelaterat slitage i ledbrosket samt hjälpa hästar som redan lider av artros.

Omegafettsyror stöder även hjärtfunktionen, effektiviserar matsmältningen och främjar hälsan hos senor, hud och päls. Dessutom upprätthåller de kroppens normala immunförsvar, minskar förekomsten av allergier, stöder en god muskelhälsa och hjälper till vid återhämtningen efter tung träning.

Omegafettsyror kan också vara nyttiga för avelsdjur. Man har konstaterat att omega-3-fettsyror ökar både kvaliteten och rörligheten hos avelshingstars spermier. Hos avelsston minskar omega-3-fettsyror däremot förekomsten av inflammationstillstånd i livmodern, samtidigt som de ökar follikelstorleken samt förbättrar äggcellens och embryots överlevnadsförmåga. Enligt färska undersökningar kan tillförsel av omega-3-fettsyror även vara till hjälp för hästar med inflammatoriska tarmsjukdomar, metabolt syndrom och fång.

Vilka är de viktigaste omega-3-fettsyrorna?

Omega-3-fettsyror har en positiv inverkan på hela kroppsfunktionen. De bevarar cellmembranens elasticitet och främjar hälsan hos både hjärtat och blodkärlen. Dessutom har omega-3 en bromsande effekt på inflammationer, vilket gör det till ett utmärkt fodertillskott för djur som lider av problem med lederna, tarmsystemet, huden eller andningsorganen.

Till omega-3-fettsyrafamiljens viktigaste medlemmar hör alfalinolensyra (ALA) samt dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA).

Djur kan inte själva producera det ur hälsosynpunkt nödvändiga ämnet alfalinolensyra, men det kan växter. Därför är det viktigt för både hästar och hundar att få i sig tillräckligt av ämnet genom fodret.

ALA-fettsyra finns i linfrö, chia, hampa och färskt gräs. I torrt hö finns däremot knappt några sådana fettsyror kvar.

Kompletta EPA- och DHA-fettsyror finns i större mängder enbart i fisk – naturens rikaste källa till dessa ämnen. Var dock uppmärksam på att fiskolja rik på EPA och DHA inte innehåller de ALA-fettsyror, som hästar behöver.

En liten del av ALA-fettsyrorna omvandlas dessutom till EPA och DHA i kroppen.

Linolsyra är den viktigaste omega-6-fettsyran

Omega-6-fettsyror upprätthåller hälsan hos hjärtat och blodkärlen. Dessutom stöder de immunförsvaret och ingår i kroppens ämnesomsättningsprocesser.

Av omega-6-fettsyrorna är linolsyra (LA) den viktigaste. Denna kan inte djuren producera själva. Linolsyra är särskilt viktigt som skydd för huden, eftersom brist på denna fettsyra orsakar olika slags hudproblem, såsom torr och fnasig hud. Brist på linolsyra kan även orsaka pälsavfall och öka känsligheten för bakterie- och svampinfektioner.

Linolsyra fungerar som hudens egna fettsyra, som hjälper till att hålla hudens naturliga skyddslager intakt även från insidan. Det hindrar fukt från att avdunsta alltför snabbt och huden från att torka.

Linolsyra finns i rikliga halter i bland annat sädesslag, havre, hampa, hampolja, soja och majsolja, vilket betyder att många kommersiella kraftfoder ofta har en stor övervikt av omega-6-fettsyror.

Bättre balans mellan fettsyrorna

Tänk på att den för kroppen så viktiga linolsyran även har sina nackdelar. I alltför stora mängder kan den öka inflammationerna i kroppen.

Den risken gäller exempelvis hästar på en stark kraftfoderdiet. De kan få i sig alltför stora mängder omega-6-fettsyror och för lite omega-3-fettsyror.

Därför är det viktigt att ha koll på att dina hästar får i sig tillräckligt med både omega-3- och omega-6-fettsyror i rätt inbördes förhållande. På så vis uppnås balans i fettsyranivåerna. Omega-3-fettsyror finns särskilt i chia och lin, medan hampa i sin tur innehåller en större andel omega-6-fettsyror.

Bra källor till omega-fettsyror för hästar ärchia, hampolja, hampgranulat, hampfrö 

Tillbaka till blogg