De viktigaste näringsämnena för växande hästar

De viktigaste näringsämnena för växande hästar

Oavsett ras måste hästen ha en god näringsmässig grund för utvecklingen av ett starkt skelett och leder. Foder och rätt balans av näringsämnen har stor påverkan på denna grund.
 
Flera näringsämnen är särskilt viktiga för hästens skeletttillväxt och utveckling. Intaget och balansen av dessa näringsämnen är avgörande för att optimera tillväxten och minimera näringsrelaterade ortopediska problem.
 
Energi och protein
För att stödja tillväxt krävs en optimal balans mellan energi och protein. När hästen mognar förändras tillväxthastigheten och därmed också behovet av energi och protein. TIllräckligt energiintag är nödvändigt för tillväxt och utveckling. Även kvaliteten på proteinet i kosten är viktig. Råprotein i kosten är ett mått på kväve, inte en indikator på proteinets kvalitet. Proteinets kvalitet bestäms av fodrets aminosyraprofil och aminosyrornas smältbarhet. Därför är fodrets aminosyraprofil, inte direkt råproteinhalt, viktig för växande hästar. En jämn tillväxthastighet kan uppnås genom att undvika över- eller underskott på energi eller protein, vilket hjälper till att minska förekomsten och svårighetsgraden av utvecklingsrelaterade ortopediska sjukdomar.
 
Överflödig fodereenergi och protein
Om vissa näringsämnen i kosten (vitaminer och mineraler) inte kan stödja den accelererade tillväxten på grund av överflödig energi och protein, kan det leda till svaga eller sköra ben, ökad risk för benbrott i skenbenet eller missbildningar. Överskott av energi leder också till en fet häst. Det har inte observerats att enbart överdriven protein orsakar skelettutvecklingsproblem hos hästar; i praktiken innebär överflödigt protein dock ofta också överflödig energi. Särskilt för unga hästar bör vikt och kroppskondition övervakas minst en gång i månaden och foderprogrammet justeras efter behov.
 
Brister på energi och protein
Otillräckligt intag av protein och energi saktar ner tillväxthastigheten och kan å sin sida leda till kompensatorisk tillväxt senare, när näringsämnen återigen är tillräckligt tillgängliga. Om energi och protein inte tillhandahålls tillräckligt under vintermånaderna (på grund av bristande utfodring, dåligt kvalitetshö osv.), saktas tillväxten ner. På våren, när betesmarkerna är frodiga, ökar tillväxthastigheten snabbt. Detta kallas kompensatorisk tillväxt, vilket kan leda till ortopediska problem.
 
Mineraler: kalcium och fosfor
Förutom energi och protein är många mineraler viktiga för korrekt bildning och utveckling av ben och brosk. Ben innehåller cirka 35 procent kalcium (Ca) och 14–17 procent fosfor (P). Brist på kalcium och/eller fosfor kan orsaka förtjockning av brosk, saktad tillväxthastighet och minska bentätheten. Även om det är kritiskt att uppfylla behoven av kalcium och fosfor, är förhållandet i kosten lika viktigt. Den säkraste kalcium-fosforrelationen ligger mellan 1,4–1,8:1 (Ca:P). För mycket kalcium kan minska upptaget av andra mineraler, inklusive järn, magnesium, mangan, fosfor och zink, och därmed orsaka ortopediska problem. För låg relation (överskott av P) kan leda till dålig benutveckling, problem med brosktillväxt och minskat kalciumupptag, vilket kan leda till kronisk kalciumbrist.
 
Mineraler: Koppar och zink
Koppar (Cu) och zink (Zn) är också nödvändiga för korrekt benväxt. Koppar är nödvändig för syntes av bindväv, medan ben innehåller genomsnittliga halter av zink. Kopparbrister leder till ortopediska problem, och brist på zink i kosten saktar ner tillväxthastigheten. Generellt är de flesta foder och spannmål något under hästens behov av koppar, men de har bara hälften av hästens zinkbehov. Praktiskt sett bör förhållandet mellan zink och koppar i hästens kost vara mellan 3:1 och 5:1. Överflödigt zink kan störa upptaget av kalcium och fosfor samt korrekt användning av koppar, vilket leder till tillväxtproblem, hälta och styvhet.
 
Vitaminer: A & D
Vitaminer, särskilt A och D, är nödvändiga för normal tillväxt och utveckling. Betakaroten, en föregångare till A-vitamin, finns i rikliga mängder i färskt grönt gräs eller nyklippt hö. Hästar måste omvandla betakaroten till A-vitamin i sin kropp. Vinterlagring förstör höets vitamininnehåll, särskilt A- och E-vitaminer.
 
A-vitamin har många funktioner i kroppen. A-vitaminbrist är osannolik hos hästar som får tillräckligt med grönfoder. Däremot kan hästar som utfodras med torrt eller dåligt kvalitativt hö och/eller har mycket lite betestid behöva A-vitamintillskott. I Sverige behöver många hästar A-vitamintillskott under inomhussäsongen. A-vitaminbrist försämrar tillväxten, men har inte visat sig direkt orsaka skelettproblem hos hästar. D-vitamin främjar upptaget av kalcium och fosfor från tarmen, resorption av kalcium från ben och återabsorption av kalcium i njurarna. Ämnet på huden som utsätts för solljus omvandlas till en föregrupp av vitamin och slutligen till den aktiva formen i levern och njurarna. Brister kan uppstå om hästar inte är utsatta för direkt solljus (de är täckta) och inte får färskt gräs. Bristen kan orsaka olika skelettavvikelser. Överdriven D-vitaminintag är sällsynt, men symtom på överintag inkluderar skelettavvikelser och förkalkning av blodkärl, hjärta och andra mjukvävnader.
 
Sammanfattning
Det grundläggande målet för växande hästar är att uppnå en jämn tillväxthastighet och undvika ortopediska problem. Detta kan säkerställas genom att säkerställa ett adekvat intag av näringsämnen i rätt balans. Årstidsvariationer i foderkvalitet och individuell kroppskondition kräver anpassning av foderprogrammet efter behov.
 
Om fodret (spannmål) minskas kan mineraler behövas för att åtgärda brister.

Tillbaka till blogg