Polyfenoler tillför hundar många näringsämnen som gynnar kroppens välmående

Polyfenoler tillför hundar många näringsämnen som gynnar kroppens välmående

Polyfenoler tillför hundar många näringsämnen som gynnar kroppens välmående

Polyfenoler är en grupp ämnen som finns i växter. De tillhör inte näringsämnena såsom vitaminer eller spårämnen gör, utan utgör växternas ”hemliga vapen”. Polyfenoler är generellt uttryckt växternas färgämnen eller aromatiska föreningar som produceras av växter, såsom flavonoider, antioxidanter, fenolsyror och lignaner. Polyfenoler är inte på samma sätt essentiella för kroppen som verkliga näringsämnen är, men deras betydelse för kroppens hälsa och välmående kan vara mycket större än vad som är känt idag. Kunskapen ökar hela tiden och forskning om polyfenoler pågår ständigt.

 

Polyfenoler i bär, grönsaker och frön

Växterna tillverkar polyfenoler i huvudsak som ett försvar och skydd mot yttre hot. Bland dessa märks olika slags sjukdomar och mikrober, skadedjur, UV-strålning och frost. De färggranna ämnena får växten att även locka till sig pollinerare. Polyfenoler finns i stora mängder i bl.a. färggranna bär, frukter, grönsaker, frön, säd, baljväxter, grönt te och vindruvsskal. Ju mörkare en grönsak eller ett bär är, desto mer polyfenolföreningar innehåller det. I synnerhet är mängden hälsopåverkande antocyaner som högst i just mörka bär.

I nuläget känner man redan till tiotusentals olika polyfenolföreningar, däribland t.ex. fenolsyror, flavonoider, stilbener, lignaner, antocyaner, tanniner och polymera lignaner. Forskarna tror att det i växtriket finns många fler polyfenoler som ännu är oupptäckta. De flesta polyfenoler som finns i kosten utgörs av flavonoider, av vilka fler än 4 000 är kända. Flavonoidernas hälsostödjande verkan baseras på deras förmåga att fungera som antioxidanter, det vill säga att de hindrar skadliga oxidationsreaktioner från att ske i kroppen, till och med effektivare än vitaminer. Dessutom förmodas de öka funktionen hos vissa, ur välmåendesynvinkel gynnsamma enzymer samt skydda nervceller. Antioxidanter hjälper även kroppen att hålla igång immunförsvaret.

Antioxidanter är viktiga för hårt tränande hästar & hundar

Den antioxidativa effekten är ofta särskilt intressant för dem som äger tävlingshästar och -hundar. Oxidativ stress som orsakas av hård belastning kan bl.a. skada vävnader och försvaga immunförsvaret men kan enligt preliminär forskning minskas med hjälp av antioxidanter. Oxidativ stress bromsar även återhämtningen efter påfrestning. När det gäller vitaminer är det E- och C-vitamin som är mest kända för sina antioxidativa effekter men som vi tidigare konstaterat innehåller även växternas polyfenoler rikligt med olika slags antioxidanter.

Den mest kända ”oxidationsblockeraren” för tävlingshästar och hundar är E-vitamin. Det är ett fettlösligt vitamin som är viktigt bl.a. för en normal funktion hos musklerna, immunsystemet och nervsystemet. En häst får normalt i sig E-vitamin från färskt gräs eller via fodertillskott. Hos hästar och hundar ökar tävlande och hård träning behovet av antioxidanter för att bekämpa den oxidativa stressen. E-vitamin är även viktigt för dräktiga och växande djur.

En annan känd antioxidant är C-vitamin. Det fungerar tillsammans med E-vitamin genom att minska mängden fria radikaler i kroppen. I vanliga fall tillverkar hästens kropp tillräckligt med C-vitamin men tävlande, stress och hård träning kan minska den tillräckliga mängden C-vitamin i plasman och då bör C-vitamin tillsättas för att stöda immunsystemet. C-vitamin ingår även i kroppens egen produktion av kollagen, som är väsentligt för bl.a. välmående leder.

Olika hälsofördelar med polyfenoler

Man har funnit flera olika biologiskt aktiva och nyttiga egenskaper hos polyfenolerna, som visat sig ha antioxidativa, antiallergena, antivirala, antimikrobiella, antiproliferativa, antimutagena och anticarcinogena effekter. Polyfenoler tros med andra ord bland annat förebygga inflammationer och bakterietillväxt. De kan även aktivera kroppens egna antioxidativa enzymer. Till exempel kan björklöv dämpa inflammationer medan lingon och tranbär ser ut att kunna upprätthålla hälsan i urinvägarna. En undersökning av det starkt färgade kurkuminet från gurkmeja har visat på olika nyttoverkningar när det gäller bland annat ledernas hälsa och immunsystemets funktion.

Åldrande hästar

Undersökningar som gjorts på hästar pekar på att polyfenoler som kurkumin samt resveratrol, som utvinns ur vindruvor, kan hjälpa till att motverka inflammationer samt den naturliga åldrandeprocessen.

När hästar åldras blir tysta inflammationer i kroppen allt vanligare. Dessa i sin tur bidrar till utvecklingen av kroniska sjukdomar som fång och artros. Många experter föreslår att ett tillsättande av polyfenoler i hästens kost skulle kunna förbättra kroppens allmänna välmående och dämpa inflammationstillstånden. Att öka mängden polyfenoler för gamla hästar skulle kunna minska behovet av medicinering mot inflammationsrelaterade smärtor och därigenom minska risken för läkemedelsbiverkningar som diarré, njursjukdomar och magsår. Erfarenhetsmässiga resultat från Nya Zeeland pekar på att flavonoider även kan främja musklernas återhämtning hos hästar i uthållighetssporter.

Tarmmikrober

Den senaste forskningen har visat att polyfenoler vid sidan av fibrer kan ha en effekt på tarmmikrobernas hälsa och sammansättning. Polyfenolerna tas upp i kroppen via fibrerna och det finns en misstanke att en del av fibrernas hälsoeffekter faktiskt beror på just polyfenolerna. Polyfenolernas effekt på tarmsystemet har dock undersökts i betydligt mindre omfattning än fibrerna själva och därför är polyfenolernas effekter ännu inte så noga kända. Sannolikt verkar fibrer och polyfenoler genom synergieffekter, vilket innebär att de tillsammans har större betydelse än var för sig.

Kolhydratämnesomsättning och blodsocker

En del av polyfenolernas ämnesomsättningsprodukter tas upp i tjocktarmen och därför anses polyfenoler eventuellt även ha effekt på funktioner som kolhydratämnesomsättning samt insulinresistens. Förändringar i spjälkningen och upptagningen av kolhydrater är den viktigaste faktorn bakom högt blodsocker eller hyperglykemi. På senare tid har man börjat undersöka polyfenolernas effekt på behandlingen av högt blodsocker, eftersom polyfenoler saknar bieffekter och är effektiva och säkra. Man har gjort lovande försök på djur och människor i kliniska undersökningar. Ännu finns dock inga långtidsstudier i ämnet. Det har spekulerats i om den blodsockersänkande effekten hos polyfenoler kan bero på att upptaget av kolhydrater minskar och utsöndringen av insulin effektiviseras samt på polyfenolernas inflammationshämmande och antioxidativa effekter. Enligt en del undersökningar hindrar polyfenolerna även tillväxten av fettceller. Detta är värt att ta i beaktande när man behandlar och utfodrar bl.a. fångkänsliga hästar och hästar och hundar som lider av metabola störningar eller Cushings syndrom.

En mångsidig kost garanterar tillgången på polyfenoler

Polyfenoler tas upp olika av olika djur. En del av polyfenolerna tas upp som de är medan en del tas upp via tarmbakterierna. De ämnen som djuret får i sig via fodret hamnar ofta i dess vävnader och blodomlopp.

Av alla bär intar svarta vinbär näringsmässigt förstaplatsen. De innehåller mer C-vitamin än jordgubbar, hallon, röda vinbär, blåbär och lingon tillsammans. Större mängder fibrer och antocyaner finns bara i blåbär. Olikfärgade grönsaker och frukter (rödbeta, morot, äpple, vindruva), bär (svarta vinbär, havtorn, tranbär, nypon), frön (chia, hampa, pumpa, bockhornsklöver) samt övriga växtdelar (maskrosblad, svartvinbärsblad, rölleka, ringblomma, spirulina) kompletterar med sina olika polyfenoler hästens och hundens kosthållning på ett mångsidigt sätt.

 

Källor:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4024405/

https://ker.com/equinews/polyphenols-horse-diets/

https://www.researchgate.net/publication/305817887_Polyphenols_in_Monogastric_Nutrition_-_A_Review

https://horse-canada.com/magazine/nutrition/the-role-of-antioxidants-in-equine-nutrition/

https://www.duodecimlehti.fi/duo10368

https://www.hs.fi/tiede/art-2000004436625.html

Tillbaka till blogg